logo aladdin
 

Hoe het idee begon.


Sinds 17 jaar ben ik bedlegerig door een pijnlijke ziekte. De eerste paar jaren waren het zwaarst. Ik voelde alleen maar vreselijke pijn en kon de nieuwe situatie niet accepteren. Langzaam ging de knop om. Ik besloot om niet langer de focus te leggen op dat wat ik niet meer kon, maar te kijken naar de mogelijkheden en die lijst bleek verrassend lang. Door anders te denken werd ik een blijer mens. Ik ontdekte allerlei talenten in mezelf, zoals kinderverhalen schrijven, mensen inspireren, lesgeven, lotgenotencontact enzovoort. Deze talenten gaven mij een nieuwe en waardevolle invulling van mijn leven. Dingen die voor mij moeiteloos gaan, kunnen voor anderen waardevol zijn en door mijn talenten te delen, worden anderen gelukkiger en ik zelf ook. Hierdoor heb ik in al die jaren heel veel fijne mensen ontmoet en voel ik me een 'rijk' mens. Wellicht is dit belangeloos delen van talenten wel het 'geheim' van mijn innerlijk geluk. Ik heb me in al die jaren praktisch nooit verveeld of diep ongelukkig gevoeld, ondanks dat ik altijd in bed of ligrolstoel verblijf.


Op een dag kreeg ik van een tante een lampje, dat me meteen deed denken aan Aladdin. Diezelfde avond bedacht ik me hoe mooi het zou zijn als alle mensen van de wereld, net als Aladdin, 3 wensen zouden mogen doen. Geen reisjes naar Hawaï, maar simpele immateriële wensen die echt realiseerbaar zijn, zodat mensen weer kunnen dromen, fantaseren en 'kind' durven zijn. Maar wie zouden die wensen moeten gaan vervullen? Wij met zijn allen! Wij kunnen elkaars wensen vervullen. Met mijn opgedane ervaring over mijn eigen talenten, wist ik zeker dat iedereen op de aardbol wat te bieden heeft, dat iedereen aangeboren talenten en interesses heeft. Dan bedoel ik niet de wonderkinderen die zo prachtig piano kunnen spelen op hun derde, maar kleine dingen, zoals lekker kunnen koken, spinnen bestuderen, stekjes kweken, fietsen repareren. Ik bedacht als ik mezelf gelukkig kan maken vanuit mijn bed, dan moet het voor iedereen mogelijk zijn; kinderen, ouderen, mensen met een beperking, gewoon iedereen! Het idee dat zoveel mensen elkaar wat gelukkiger konden maken, maakte me uitzinnig blij en enthousiast. Van binnen danste ik. Op dat moment werd Aladdin 'geboren'.


‘MAAKBAAR GELUK’ is het motto van Aladdin. We kunnen met zijn allen een gelukkigere wereld maken als we onze talenten benutten om gratis de immateriële wensen van anderen te vervullen. De overheid noemt dit participatie, maar ik noem het je hart openen voor een ander én voor jezelf. Deze verandering zorgt voor de volgende voordelen:

  • Zowel ontvangen als geven voelt fijn
  • Kennis en wijsheid worden gratis gedeeld
  • Minder eenzaamheid
  • Eigenwaarde groeit
  • Armoedebestrijding
  • De betaalcultuur verandert
  • Vreemden worden vrienden

We hebben er een stichting van gemaakt, waar alle ‘maakbaar geluk’ projecten van Aladdin onder gaan vallen. Het eerste project heet WishLink. Op: http://www.wishlink.nl worden wensen en talenten bij elkaar verzameld in een database en mensen komen zo met elkaar in contact. Schrijf je in en laat je verrassen door een vreemde die misschien wel een nieuwe vriend wordt.

Laten we er met zijn allen een Facebook zónder face van maken, maar wel met een hart en een brede glimlach.

Be happy
- Elvire van Vlijmen

Foto Elvire
Aladdin